ателие Виолет
BG / EN
09/26/2017 09:55 PM
Сватбени папируси в кутии, с есенни листа и мирис на канела / Boxed Wedding Scrolls With Autumn Leaves and Cinnamon Fragrance

С първите дъждовни дни на астрономическата есен търся топлина в оранжевите тонове на новите сватбени свитъци с канела. Първоначално замислената от младоженците морска тематика се изкриви неочаквано, но приятно, в съвсем нова форма и идея - вместо неутралните нюанси на слонова кост от оригиналната покана, грейна ярък, интензивен цвят; вместо класическата морска звезда, композиционния център се замени с листо. Но не случайно!
 
 
 
 
В кленовото листо вплетохме сантимента към близките канадски корени на булката. Въжето- украса  е морския символ, който запазихме редом с есенната тема, която все пак ще се разгърне край морския бряг. Привидно случайно струпаните елементи в поканите всъщност са наситени със значение и в най-дребния детайл. И са придружени с кутия, за още по-специален  изглед. 
 

07/08/2017 07:12 PM
Сладките сватбени подаръци – много кратък исторически урок

Чувала съм твърдение, че подаръчетата за гости са просто модерна измислица. Всъщност тези подаръци се появяват преди векове. По време на аристократичните сватби във Франция и Италия, гостите са получавали т.нар. bonbonniere- бонбониери в прекрасни порцеланови, метални или кристални кутийки, често богато инкрустирани с камъни. Те били  пълни със сладки, захарни лакомства във времена, когато захарта била доста скъпа и изключително ценена- смятало се, че има лековити свойства. Сватбената церемония между двама се разглеждала като щастлив повод и подаването на такива подаръци било средство за споделяне на този късмет.

 

На снимките: бонбониера "Грейс" в розово с персонализираща табелка.Въпреки че днес сватбените традиции се различават значително, обичаят с даряването е все още популярен по света. Сега не е нужно да сме аристократи, за да поднасяме сладки деликатеси на гостите си, опаковани в красива кутия.

04/16/2017 06:49 PM
Специални покани в злато и лилаво / Special Invitations in Gold and Lilac Colours
 
 
 
Какво се случва, когато толкова се влюбвате в дадени покани, а имате и точно определени любими цветове?
Поръчвате си от всичко!
Така се получи в работата ми над свитък "Грейс". В оригинал, поканата е комбинация на седефено бяло и злато, а булката много си падаше по лилаво. С младоженеца бяха стигнали до соломоново решение - за роднините на единия поканите да се изработят както ги бяха видели първоначално, а за гостите от страната на другия - в златно и лилаво.
 
  
Интересно решение на дилемата кой вариант би бил по-добър за тях, не мислите ли?

03/24/2017 03:26 PM
Сватбени украси с рози от зебло / Wedding Accessories With Burlap Roses
Когато тези сватбени чаши видяха бял свят в блога, идеята за цяла галерия с подобни украси все още беше само някакъв далечен бъдещ план. Точно тогава за късмет (или просто съдба?) Весела се свърза с мен, а аз тъкмо умувах какво по-напред да сторя с розите от зебло. И така именно с тях създадох много детайли за сватбения й ден.
 
Започнах с чашите за шампанско:

 
 
Ритуалът щеше да се проведе директно в ресторанта, затова розите се прехвърлиха и в украсите по масите пред всеки гост, под форма на връзки за салфетки:
 
 
Очертаваше се през целия ден шаферките и най-близките за булката дами да се разхождат с пасващи на украсата гривни:
 
 
А гвоздеят на вечерта- разрязването на сватбената торта- отново щеше да бъде със стил, защото имаше комплект нож и шпатула със същата украса:
 
 
 

09/06/2016 07:17 PM
Украса за маса за сватба през есента / Fall Wedding Table Decoration
Спомняте ли си есенните свитъци, за които писах ТУК? Сватбата отмина, а имаше продължение, време е да го презентирам.
 
Събитието се състоя през ноември. Младоженците планираха центъра на масите да не включва вази, а истински тикви, издълбани и пълни с цветя. Хитро решение да се включи цвят и оригиналност. Задачата към мен- допълващите елементи в образа на пръстени за салфетки.


Дървена основа от натурални клонки, малко рафия, две декоративни тикви, вплетени в златна и оранжева украса. Изглеждаше лесно, особено при подготовката на мострата, но същинската поръчка отне неочаквано много време да се подредят всички малки детайлчета.


Не е нужно да споменавам, че колкото и голямо да беше старанието за еднаквост, всеки пръстен стана различен по своему. Това разбира се е едно от предимствата на ръчната изработка- всеки гост е получил уникат.
 
 
Още на тема есен в: Есенна сватба/ Fall Wedding

08/24/2016 06:54 PM
Сватбени подаръци с морско вдъхновение / Sea Inspired Wedding Favors
 
Липсва ми шума на морето и разходките по мокрия пясък. Покрай многото ангажименти, връщането към студентството и съпътстващите изпити, пътят до морския бряг това лято остана неутъпкан. Ако има човек, който е готов да отиде на море (и то българско!) през зимата, то това съм точно аз. Но хайде, признавам, не е точно "на море", а "до море". Пуст плаж, малко мъглив, но само за мен, за двама. Леко носталгичен, но чист и романтичен. Ей такива спомени пазя и когато потрябват, ги извиквам удобно за вдъхновение. Мисля, че и този път това помогна и създадох няколко нови красоти. Бързам да ги споделя. 


Подаръче за него. Шишенца за специални домашни селекции.
Подаръчна кутийка за дамите на сватба
Често има голяма дилема какви да бъдат подаръчетата за гости на сватбата. И колкото разнообразни са предпочитанията на младоженците, толкова разнообразни са и възможностите. В тази поръчка се радвах на пълна свобода в украсата, базирана на тъмно синьо и морски мотиви. Малките бутилчици ще бъдат напълнени, а съдържимото на кутийките- грижовно пазено.
 
В публикацията за надписване на поканите бе засегната темата за подаръците от гостите. Няма място за изненада, светът се променя и някогашните традиции отдавна се изместват с нови или се видоизменят. Така съвсем естествено, наред с другите сватбени украси, застава и голямата кутия за пликове:
 
 
 
Вдъхнових ли и вас? Надявам се да! За съвсем завършен морски сватбен комплект в тъмно синьо, потърсете тази покана.
 
 


08/14/2016 06:45 PM
Как се прави картичка с овца / Little Lamb Birth Announcement Card
 
В един августовски ден, преди шест години, се роди първото бебе в семейството ни- племенникът. Голям ентусиазъм обхвана всички: летяха идеи, купуваха се дрешки и играчки, библиотеката се зареди с детски книжки за години напред. Но кой да направи картички с благодарност за всички подаръци? Леля, разбира се!
 
Близо едночасовата блуждаеща разходка из щандовете на една пловдивска книжарница завърши с купуването на:
- бял и черен моделин;
- 2 метра черна хартиена тел;
- няколко пакетчета пластмасови очи, среден размер;
- канап;
- релефен картон формат А4;
- паус (оризова хартия). 
 
В употреба още влезе фурната, нейната тава и лист кухненска хартия за печене.
 
 
Най-трудоемката задача се състоя в правенето на десетки бели топчета от моделин. Работата с него наподобява тази с пластилин. Когато бяха готови, директно върху разстланата в тава кухненска хартия, от кръглите топчета оформих облаковидни форми, след което ги сплесках с длан. Така оформих тялото на всяка овца. Трябваха ми плоски форми, за да могат да влязат в пощенските пликове в последствие. След това дойде ред и на главата, също направена от по-големи топчета черен моделин.
 
 
С връхчето на дървено шишче натиснах леко всяко черно топче така, че да оформя муцунка с носле. И постепенно овцете започнаха да придобиват характер. Следвайки инструкциите от опаковката на моделина, изсуших на вентилатор във фурната (по спомен) за 20 до 30 минути "бисквитките". След изстиването залепих очички.
 
 
Стана още по-забавно с тях, тъй като зениците не са фиксирани и се завъртаха във всякакви посоки. Имаше и отегчени, и уморени, разсеяни и глуповати погледи. Но миловидни, по детски, станаха едва след добавянето на крачета. Тях, заедно с ушите, сътворих от хартиена тел.
 
Уши и крачета оформих от черна хартиена тел
Тази май подслушва
А друга сякаш се срамува невинно
Отделните елементи залепях директно върху корицата на картичката, без да се стремя да са еднакви. Всяка овчица придоби свой характер.
 
Всяка картичка съдържа снимка и кратък текст
Върху листовете оризова хартия отпечатах снимка на новородения малчуган и кратка информация около времето на раждане, ръст, тегло и благодарност за получените подаръци. Завършекът поставих с канап, вързан в красива панделка.
 
Готовите картички
 
 

07/09/2016 08:09 PM
Кафяво, злато и циклама: стилни свитъци с индийско вдъхновение
Повече от 30 килограма канела.
Над 400 метра панделка.
60 пакета със сушени цветя.
5 огромни кашона, пълни до горе с покани.
Около 4 месеца работа.

Това е краткото обобщение на случилото се около вдъхновяващата индийска тема на Мария и Сенджой.


Те изпратиха своята цветова схема и снимка на свитъка, който ги е впечатлил в един кратък .PDF файл. До финализирането на идеята той набъбна на около 15 страници. Обсъждахме различни текстури на хартията, цветовите възможности за всеки елемент, форми, размери, цени. По време на подготовката пък младоженците бяха разделени в две противоположни точки на света и комуникацията ни понякога продължаваше до ранни за едни и късни за други часове от денонощието.
 
 
 
Имаше много информация за отпечатване. Част от гостите бяха поканени само на религиозна церемония, други- в ресторанта; за трети присъствието беше задължително и за двете мероприятия. Затова някои свитъци бяха завършени единствено с панделка, за други имаше добавка от златна хартия с програма за деня. Размерът на хартията на основната покана беше почти двойно по-голям, което наложи използването на по-дълги канелени пръчки и това леко усложни изработката. Сухите цветя, като всяко нещо, създадено от природата, бяха различни по форма и много често, за да паснат добре с повърхността на кутията, се налагаше да бъдат преподреждани  и залепяни листенце по листенце. Изискваше се наистина голяма психическа устойчивост и внимание към детайлите!
 
 
 

06/29/2016 05:00 AM
Сватбени покани в кутия с монограм / Boxed Wedding Invitations With Custom Monograms
Фатима имаше само най-обща представа какво иска като краен резултат и затова през няколкото месеца съвместна работа, няколко пъти смени идеите си за цветове и оформление. Едно обаче беше сигурно- поканите им да бъдат точно този модел- свитък с кутия и цветя. Друго силно желание беше да създам монограм с инициалите на младоженците и се радвам, че още първото ми предложение беше прието изключително емоционално.
 
 
 
Оригиналната покана "Сватбен свитък" претърпя много леки изменения.
 
Монограмът е включен в поканата, леко изменен е на малките потвърдителни картички и завършва присъствието си на допълнителната лента, затваряща кутията.
 

 
Красивите шрифтове са задължителен атрибут в библиотеката на сватбения дизайнер. А когато намерят приложение, инвестираните валутни единици със сигурност са си заслужавали.
 

06/21/2016 07:08 PM
Сватбени чаши и шампанско в рустик стил и с дантела
Едно телефонно обаждане промени драстично следобедните ми планове. Много пъти съм отхвърляла поръчки за чаши и шампанско, почти бях успяла да откажа и този път, но май съм била доста изтощена да упорствам и сега се съгласих :-) . Всъщност донякъде причината да приема е, че вече имах идея за модел, че дори и снимки, а това са едни от по-трудоемките части в изработката. Иначе доста детайлна работа, вече почти 20 часа по-късно мога да се похваля, че съм готова!
 
 
Ще опитам да забравя колко дълго се наложи да търся в кварталните магазини налични две еднакви бутилки шампанско, но се надявам, че това италианско газирано бяло вино се е оказал добър избор.
 


В украсата включих красива плетена дантела, канап и много любимото ми цвете от зебло. Получи се едновременно изчистено и ефектно.

Пълният комплект шампанско и чаши:
 
 Още модели с украси на чаши вече могат да бъдат разгледани и поръчани ТУК.

05/31/2016 11:23 AM
Покани със слънчогледи за моминско парти / Bridal Shower Sunflower Invitations
Мога да преброя на пръстите на ръцете си поканите, правени за моминско парти. Затова тези свитъци заслужават специална публикация. Повод и да представя по- обстойно една нова покана в сайта на ателие "Виолет".

 
Моминското парти предшества сватбената церемония. Обикновено се организира от най-близките приятелки на булката и често е парти - изненада. По традиция, присъстващите са само момичета и жени, които ще бъдат поканени и на същинската сватба. Подаряват се "важни" подаръци, дават се напътствия и съвети (често шегаджийски), които ще са полезни на бъдещата Госпожа Х по време на семейния живот. Играят се игри, изпълняват се задачи, с които се проверяват уменията й като домакиня. Като цяло e нощ, в която момичета се забавляват. 
 
За конкретното поръчение, темата е така обичаните слънчогледи. Цветове: жълто и зелено.
 
 
След като краят на съществуването на слънчогледовите свитъци от предходната година настъпи, с голямо вълнение изпратих на поръчителката на поканите новите си идеи. Показвах ги официално първо на нея и тя също като мен, с голямо нетърпение прегърна идеята за изработката им.
 
 
В действие влезе новата рециклирана хартия, смятам, доста подходяща за папирусите, а и съвсем в модните тенденции.
 
 
Разработих оформление с рисувани цъфнали слънчогледи. Естествено, има и закачка с няколкото откъснати листенца в долния край на листа. Те са препратка към онази игра "Обича ме, не ме обича", която съм убедена, че почти всяко момиченце като малко е изиграло в нечия цветна градина. Стефани вече пораства и се жени.
 

02/06/2016 07:27 PM
На 30! Покани за мъжки рожден ден / 30th Birthday Male Invitations

"Наближава онзи важен ден,
в който преди 30 години бил съм роден..."


 
Много спомени избледняват с времето, но някои детайли се остават трайно в паметта. И ако посрещането на моите 30 беше ознаменувано със снеговалеж през есента (случваше се за първи път откакто се помня!), то със сигурност встъпването в ново десетилетие за Валентин, предвещаваше да бъде запаметено като пиршество на приятелството и веселието. 

Всъщност Валентин и неговата съпруга са първите хора, за които свитък "Грейс" беше измислен и изработен преди няколко години. Затова втората поръчка изключваше вариант за подобен изглед на поканите, като се търсеше по-класическо мъжко внушение в цветовете. И тъй като това не е просто рожден ден, а кръгъл, 30-ти рожден ден, беше необходим подобен акцент, който намери място в композицията по следния начин:
Обикновено поръчителите имат свои идеи за текстове, но този път вдъхновението ги беше изоставило. Така се озовах с компютър в скута, в дома на родителите си, хем планирайки тържеството за рождения ден на майка ми на следващия ден, хем редяща неуспешно рими с часове. И се случи! Изведнъж дали от умора, дали от словесно пренасищане, за минути текстът беше готов. Валентин имаше покани! И одобри веднага предложеното съдържание. Преводът/ интерпретацията на италиански обаче оставих за него.Честит рожден ден!

11/17/2015 06:20 PM
Рустик свитъци за есенна сватба / Rustic Autumn Wedding Scrolls
Настоящата есен още не е отминала, но ето че на дневен ред вече е задача за следващата година. Толкова ранно планиране е добре дошло, има достатъчно време за размисли по зададената тема: есенна сватба в рустик стил (от rustic- прост, груб, селски).

За основа на вдъхновението служи покана "Слънчоглед". Няма изненада, канелените й пръчици пасват прекрасно на идеята за включване на натурални материали.


Неотдавна работих по сватба с подобна тема и много удобно извиках на помощ шаблонът за листо, който тогава създадох. Върху основата от крафт хартия оформих пръстен от зебло, добавих оранжева рафия, връвчица от канап, като така вмъкнах всички поставени от булката изисквания до момента. И се отдадох на още по-забавната част- да разиграя различни варианти за композицията на поканата.

Свитък с две есенни листа

Свитък с три есенни листа

Вариантите естествено са безброй и не по-малко от всички падащи от дърветата навън листа взети заедно, но засега тези са най-близо до представата ми за богат есенен изглед на сватбен свитък с рустик елементи.


08/21/2015 07:40 AM
Лятна сватба с тема слънчогледи / Summer Sunflower Themed Wedding

Наричам август "месец на слънчогледите", защото най- голямото количество сватби с подобна тема, над които работя през цялата година, са концентрирани именно през него. Няма нищо чудно в това. Достатъчна е една разходка извън града и отрупаните с жълт цвят ниви ще послужат за не едно или две вдъхновяващи идеи. Ако сте чели и съветите за избор на сватбена дата  слънчогледовата тема е един умен ход за подобна сватба през лятото.
Дали е заради яркия си, слънчев цвят, но почти няма човек, който да не ги заобича. Слънчогледите могат да се превърнат в  прекрасен акцент в сватба на открито и за така популярния "селски шик", комбиниран с натурални материали.

Мога да споделя, че започнах да изпълнявам задачи с подобна тема още през март и едва успях да се сдържа да не ги покажа по-рано. Големият интерес доведе и до изчерпване на тези хубави слънчогледи, така че снимките показват уникати.

Както е редно, започвам с поканите. Добре познатият дизайн на свитък, но в нови цветове и форма:
Свитък "Слънчоглед" в жълто

Нова идея за изглед на покана с матирани материали, вместо перлени

Преминах и през комбиниране на 2 покани в една за младоженци, чиито предпочитания са за покана тип картичка, вместо свитък:

Покана "Финес" и покана "Грация" в едно.

Последва етапът за допълващите елементи по масите - картички с имената - без излишни претрупани украси, а просто отпечатан малък слънчоглед и ефектен шрифт:

Картичка за мястото на всеки гост

Помислено бе и за благодарствени подаръчета за гостите. Сувенир за спомен, полезен подарък или бадеми за подслаждане, въпрос на предпочитания:

Бонбониера със слънчоглед

Малка саксийка за спомен


Доколкото се простират възможностите ми за създаване на бутониери, мога с радост също да се похваля с варианти, към момента доста харесвани:

Привлякох ли вниманието ви за голямото "Да" през следващото лято? Със сигурност това не е всичко!

 

08/09/2015 07:01 PM
Сватбена покана в българо - шотландски стил

Когато срещнах Мария, плановете за сватба с Гари бяха оставени за някога, в неизвестното бъдеще. Две години по-късно, въпреки че не бяхме контактували от единствената ни първа среща, тя ми писа. Порасналото им семейство беше готово за официалната стъпка и честта за изработка на поканите беше в мои ръце.

На пръв поглед идеята за поканите беше предоставена наготово от булката и въпреки това имах пълна свобода за интерпретации. Трябваше да съвместяват българската и шотландската нишка в интернационалната им връзка, като това се изразяваше в участието на два типични символа -  роза и магарешки бодил. Те щяха да участват и в цялостната украса на сватбата, така че с поканите имаше да загатваме доста неща.

Благодарение на прекрасните български момичета и момчета, озовали се извън пределите на страната ни, успявам да науча интересни факти около сватбените традиции по света. Така например за конкретната сватба изборът на цветове се диктуваше от цветовете на тартана (вида шотландско каре) на рода на Гари. И да, младоженецът щеше да е с пола на сватбата си, шотландска пола. 


Цветовете на тартана, от които избрахме цветовата схема за поканите

Първоначално залитнах към квадратите и дори обмислях розата и магарешкият бодил да са върху подобна шарка като карето от картинката. После поизчистих идеята и заложих на квадратна форма на поканата, а карето, което толкова ме изкушаваше, все пак намери израз в релефни квадрати от лилав картон като фон на стилизираните цветя.


Двата цвята на панделките станаха препратка към цветовете на магарешкия бодил, а и тържеството беше планирано на открито сред много зеленина, така че участието на зеленото в тази цветна комбинация беше съвсем на място. За фон на цялата композиция послужи луксозен картон в екрю, а отварянето на поканата остана странично. Вътре се помести кратък текст с красив шрифт, отпечатан на два езика едновременно.
04/25/2015 07:28 PM
Нещо синьо - сватбена украса с тема пеперуди


По априлската сватба на A&G умувахме с младоженците около половин година. След интензивна комуникация, постоянна размяна на идеи, летящи в електронен вид между България и Франция, най-сетне сватбените детайли придобиха завършен вид.
Стартирахме с поканите - "Силует".
Освен забавен авторски текст, необходимостта от подробна информация за мястото на събитието доведе до включването на допълнителна картичка с полезни организационни детайли.
Покана "Силует"
След няколко месеца пауза, през която поканените потвърждаваха присъствието си, А&G отново имаха идеи, които искаха да бъдат развити. Така се появиха стилните менюта с инициали, закачливите номера за маси и табeлки за разпределение на гостите.
Меню за всеки гост с изрязани инициали на младоженците

Проектът за табло за гости.
Малки пирамиди с номер на масата за разпределение на гостите. Всички те бяха проектирани един по един, затова имаха уникален изглед.03/10/2015 11:00 PM
Сватбен етикет: Надписване на поканите.


Избрали сте възможно най-красивите сватбени покани, но пред вас е предизвикателството да решите как да ги надпишете. Колкото и да сте многословни в текста си, поканите трябва да бъдат максимално информативни що се отнася до съществената информация за сватбата. Чували сте го и преди, но вярно е, всичко е в детайла. Задължителни елементи в съдържанието са кой се жени, кога е церемонията, по кое време ще се проведе тържеството. Бъдещите гости ще потърсят именно това, прехвърляйки с поглед редовете отново и отново.

Появяват се няколко особености, които понякога биват пренебрегвани. Затова идеята е да бъдат обобщени тук и да помогнат за намирането на идеалния начин да бъдат казани в сватбените покани, въз основа на вашия стил, бил той по-небрежен или много официален.

1. Имената на младоженците.

Традиционно името на булката трябва да бъде изписано първо, следвано от това на младоженеца. В съвременните сватби имената на двамата все по-често са представени само с малките имена, което внушава и малко по- приятелска, по- свободна сватбена атмосфера - градинска сватба, сватба на брега на морето, сватба на открито. Ако обаче тържеството е планирано като официално, със строг дрес код и тежка, класическа обстановка (напр. в бална зала, с облечени в смокинг и дълги рокли гости), то имената следва да бъдат изписани с фамилии. Фамилията на булката е моминската фамилия, която тя носи до встъпването си в брак.

Покана "Слънчоглед"

2. Кой е домакин на тържеството и как да бъде казано това?

Дали младоженците организират изцяло сами своята сватба или тя е в ръцете на техните родители, се споменава в поканите по няколко начина. Според ангажираността на участниците, нюансите в текстовете са следните:


- Когато домакини са родителите на двамата младоженци:

Сем. _________ (родителите на булката)
и сем. _________ (родителите на младоженеца)
с удоволствие Ви канят
на сватбата на техните деца
(име на булката)
и
(име на младоженеца)
на  __________ (дата на сватбата)


- Когато домакини са родителите на булката:

Сем. ___________ (родителите на булката)
с удоволствие Ви кани
на сватбата на тяхната дъщеря
(име на булката)
и
(име на младоженеца)
на  _________ (дата на сватбата)


- Когато домакини са родителите на младоженеца:

Сем. ___________ (родителите на младоженеца)
с удоволствие Ви канят
на сватбата на
(име на булката)
и техния син
(име на младоженеца)
на  __________ (дата на сватбата)


- Когато домакини са и младоженците, и родителите:

(име на булката)
и
(име на младоженеца)
заедно с техните родители
с удоволствие Ви канят на сватбено тържество
на  __________ (дата на сватбата)

- Когато младоженците са единствени домакини:

(име на булката)
и
(име на младоженеца)
с удоволствие Ви канят на сватбено тържество
на  __________ (дата на сватбата)3. Датата на сватбата.

Преминали сте препятствието с избора на дата и може би тя е от онези специални такива, които са с интересна цифрова комбинация, на която искате да акцентирате. Тогава изписване в примерна поредица 02.03.2004 е приемливо решение, особено ако на сватбата ще присъстват само български гости. При поканени чужденци обаче, това може да доведе до объркване, тъй като в някои държави месецът е този, който се изписва първи, следван от датата. 
 
Покана "Свитък"


Силно препоръчително е месецът да бъде отпечатан с думи (като не забравяме, че в българския език месеците се пишат изцяло с малки букви). Много по-лесно се запомня, избягва се объркване и не на последно място изглежда по- красиво с орнаментирани шрифтове.


4. Място на събитието

Ако локацията на церемонията е известна за всички, не е необходимо да се включва адрес с местоположението на ритуалната зала, църквата и ресторанта. В случай, че присъстващите са от други градове и държави е повече от необходимо да добавите допълнителни координати с подробно описание или дори карта за достигане на мястото на провеждане на сватбата. Често това налага информацията да бъде отпечатана отделно като притурка на поканата.


Покана "Елеганс"

5. Подаръците

Противно на ширещата се практика, включването на директно искане за очаквани подаръци във финалния текст на сватбените покани е недопустимо според сватбения етикет. И все пак е разбираемо ако имате подобни предпочитания, но в същото време може да бъде най- трудно формулираната част предвид деликатността й.

Вашите кумове, шафери, шаферки или най-близки роднини ще се радват да бъдат въвлечени в сватбената подготовка. Делегирайте на най-доверения сред тях отговорността да разпространят информация за предпочитанията ви за подаръци, като го обявите за контактно лице при потвърждение на присъствието.„Нашите най-близки помощници ______ (име) имат отговори на възникнали сватбени въпроси и ще очакват вашето потвърждение за присъствие до ________ (дата)”.
 

А защо не и в закачлива стихотворна форма:

„Ако сватбени въпроси у вас възникнат,

попитайте ________(име, родители), с информация ще ви откликнат.”
Макар и не много популярен вариант, сватбеният лист с избрани подаръци от конкретни магазини е съвременно решение, което се добавя като отделна от сватбената покана притурка. Гостите с радост ще купят подаръци и ще се чувстват облекчени и улеснени ако имат списък с конкретни ваши предпочитания.


6. За кого е поканата?

Обикновено една покана се предвижда за двойка или семейство, една е също и за сам гост. С конкретно обръщение, отпечатано в текста, ръчно надписано в празно за целта поле или с адресирано на плика име, отговаряте на възможни бъдещи въпроси- с деца или без, с непозната половинка или сам. Така поставяте финалните щрихи с ясното дефиниране на гостите, поканени с всяка сватбена картичка.

Покана "Силует" с табелка с името на гостите


Имате ли други въпроси, свързани със сватбения етикет при надписването на поканите? Оставете коментар под публикацията или споделете колебанията си, когато изпращате своите текстове към ателие "Виолет".

02/08/2015 11:47 PM
Топли пакетчета за студени дни / DIY Felt Hand Warmers

Ще издам една тайна, не мога да вирея в студа. Притежавам няколко различни джаджи за стопляне на тялото и краката през зимата, както и десетки видове ръкавици. Бях изключително доволна да открия метод, с който бързо и лесно да дозатоплям ръцете си докато чакам автобуса на спирката в нелюбимата ми зима. Точно на време за наближаващия 14 февруари- един (не)любовен, много лесен за направа проект:

Топли джобни пакетчета за студени зимни дни


Материали / Materials:
- филц- един или два цвята / felt sheets;
- игла и конец / needle and thread;
- ножица / scissors;
- малко парче картон / small piece of paper;
- молив и химикал / pen and pencil;
- 50г суров ориз или жито / 50g rice or wheаt.1. Филцът се нарязва на квадрати 10 х 10 см. За по-интересен ефект избирам да използвам 2 различни нюанса на червеното. От картон със същите размери правя шаблон с форма на сърце и го изрязвам с ножица. 2. Поставям шаблонът върху едно парче филц и очертавам с химикал сърцето. С помощта на игла или карфица фиксирам две парчета филц заедно. Трябва да останат почти до края съединени по този начин за удобство. Изрязвам по формата.
3. Без да съм майстор на иглата започвам да тропосвам сърцевидните форми с червен конец. По-сръчните могат да използват контрастен конец, за да се получи кант в друг цвят. С шевна машина биха станали още по-големи чудеса. Но тъй като разполагам само с двете си ръце, продължавам така. 
Първият бод запова между двете парчета. Така се скрива застопоряващия възел на конеца. За да получа равна линия минавам повторен тегел отгоре на местата, където конецът е минавал отдолу. Остявам около 15-20 мм незашито поле. Тази дупка е необходима за следващата стъпка:

4. Добавяне на пълнеж. С помощта на импровизирана фунийка от хартия напълвам новополучената торбичка със суров ориз. Единна от джаджите, за които споменах в началото е голяма торба, пълна с жито, която "работи" на същия принцип, както сърцата, станали тема на тази публикация. Аз разполагам с ориз, така че ползвам него за по-лесно. Напълвам без да прелива, но достатъчно, за да се получи красив обем и в същото време да мога да зашия отвора.
5. Нашата торбичка е готова. Много бързо правя още една, за да има и за двете ръце. За да подействат затоплящо, точно преди да изляза навън, ги загрявам в микровълнова печка за 15 секунди. Ако филцът е изкуствен има опасност да се стопи при по-дълъг престой, затова не рискувам с повече от това време. Оризът в торбичката се загрява и излъчва топлина за около 15-тина минути, докато торбичките стоят скрити в джобовете ми. За това време автобусът ще ме е приютил от студената спирка.През летния сезон торбичките могат да бъдат охладени във фризер и да освежат кожата в горещите дни. Надявам се да проработи и тогава!

Не пропускайте да разгледате миналогодишните направи си сам идеи и току виж духът на "Свети Валентин" е превзел и най-големите скептици!01/14/2015 04:44 PM
Сватба: Любовни искри / DIY Wedding: Love Sparklers

За да бъдат сватбите запомнени с усмивка, те трябва да бъдат забавни. Днешният "направи си сам" проект е простичък начин да бъдат оживени гостите на сватбеното тържество, особено ако то е на открито.  

Бенгалският огън е евтин и лесно откриваем (все още), тъй като само преди около две седмици размахвахме светещи пръчици, радвайки се на новодошлата нова година. Може би сега е подходящ момент да се снабдите с достатъчно количество и да измайсторите сами благодарствените си подаръчета! Ето една примерна идея:


необходими материали

Необходими материали / Materials you need:

- пръчици бенгалски огън / sparklers;
- двойно залепящо тиксо/ double sided tape;
- макетно ножче / stationary knife;
- бял/цветен картон / white or colour card paper;
- лист(ове) цветна хартия / designer paper sheet(s);
- паус (оризова хартия) A4 / A4 sheets transparent paper;
- принтер / printer;
- тънка сатенена панделка / thin satin ribbon.


1. Отрежете правоъгълно картонче с примерни размери 7х18 см. Използвайте макетен нож и линия, за да направите две успоредни срязвания с дължина 2.5 см, в които се пъхат пръчиците.

Cut rectangular piece of cardstock/thicker paper, then use a stationery knife and ruler to cut two parallel 2.5 cm lines for the sparklers.

бенгалски огън

2. Покриваме с лента от цветна хартия по избор с ширина 6 см. Краят се фиксира отзад с двойно лепяща лента или друго подходящо лепило.

Cover the sparklers with 6 cm band cut from designer paper of your choice. Stick with a small piece of double sided tape (or other suitable glue) on the back.

дизайнерска хартия за декориране

3. С текстообработваща програма използвайте любим шрифт за оформление на надписа. Копирайте няколко пъти и отпечатайте върху лист прозираща хартия. Нарежете на ленти. Примерна ширина 4 см. Залепете по същия начин като точка 2.

In a text editing program use a beautiful typeface to design your quote or Thank You note. Copy and paste it several times on one A4 sheet. Print on A4 transparent paper and cut into rectangular pieces. Mine is 4 cm width. Glue on the back again.

принтиране на текст

украса

4. Вържете сатенената панделка и аранжирайте пред мястото на всеки гост.
Tie the satin ribbon and arrange in front of each guest.

декорация с панделка

подарък със сатенена панделка

подарък за гости на сватбата

Ако времето е хубаво гостите ще се почувстват чудесно навън, заигравайки се с бенгалските огньове. Не на последно място могат да се получат поразителни "блестящи" снимки от тържеството.

01/03/2015 10:45 PM
5 стъпки за избор на най-подходяща сватбена дата

Вече сте сгодени? Поздравления! Избрахте ли Големия ден? 

Изборът на сватбена дата е поредното важно решение, което всяка двойка трябва да направи - тя ще се отрази на всеки друг аспект от сватбената организация. Може би имате вече в главата си идея къде ще направите церемонията си или как искате да изглежда тортата, но докато не решите кога искате да се ожените, не можете да се ангажирате с нищо конкретно. Вероятно се питате "Откъде да започнем?" и "Как да изберем дата, която да е удобна и подходяща за всички и в същото време да остане специална за нас?"

За всяка двойка това е изключително индивидуално и това е едно от нещата, което прави вашата сватбена дата именно Вашата. Ето няколко стъпки, които могат да бъдат полезни в откриването на точния ден за мечтаното "Да!".
1. Вземете под внимание сезонът.

Времето не само се отразява на вашата сватба, но от него може да зависи цялостното настроение- дали вали сняг или пък сте подложени на 40-градусова жега.  Като най- популярни месеци за женитба се класират май, юни и септември. Няма особена изненада в това - времето е много приятно през все още прохладното лято и ранната есен. Разбира се случват се понякога нетипични за сезона аномалии- помня например една сватба в ранния октомври с температури около нулата или почти 20-градусовите рекорди през миналия декември, но това не може да бъде определено като закономерност. Затова помислете кой е сезонът, който пасва най-добре на темперамента ви за лятна фиеста, есенна класика, зимна приказка или пролетно-свежа романтика.


2. Съобразете се с бюджета си.

Средствата, които сте планирали могат да повлияят на избора ви. Да се ожените през януари или март може да допринесе за намаляване на разходите около наем на помещение например, но пък трябва да имате готовност за други жертви. Да речем, че сте огромни фенове на слънчогледите и не си представяте сватбата си с участието на друго цвете. В зависимост от сезона набавянето на слънчогледи може да се окаже непосилна или пък скъпо струваща задача през зимата, което да наложи промени в бюджета.Същата концепция може да се открие при сватба в делничен ден и сватба през уикенда. Можете да спазарите добри условия за веселбата в непопулярна част от седмицата и с интересна комбинация от цифри в датата като 07.07 например, но колко от вашите гости ще са в състояние да  присъстват в работен ден?


3. Помислете още веднъж преди да се ожените на голям празник.

Св. Валентин, Денят на майката, Великден,  Коледа, Нова година са много шумни, забавни, празнични, но имайте едно наум, че ще искате да отъждествявате празненствата за  годишнината от сватбата си като такава след време, а не като празник, който всички останали също честват. Да, това ще бъде "вашия" празник, но също така е събитие, на което желаете да присъстват приятелите ви. Дали и те няма да искат в такъв ден да бъдат с близките си?   Пък и помислете за цените на розите по време на празника на влюбените- винаги струват цяло състояние!  

Празници като националните създават дълги уикенд-и и могат да направят по-лесно присъствието на гости от различни градове. Но ще има и такива, които ще предпочетат да не присъстват на сватба, а да откраднат време за далечна почивка точно тогава, така че вземете и това под внимание.

Ще сключвате църковен брак? Канонът по време на пости не позволява да се извършват църковни венчавки, а през 2015 година това са цели 18 седмици, които ограничават избора ви на дати ако случаят е такъв.


Актуален календар на работните и официалните почивни дни през 2015 г.


4. Фокусирайте се върху датите, които носят някакъв символ за вас.

Колко романтично би било да се ожените на датата, в която сте се срещнали за първи път или на датата с първата ви целувка! А какво ще кажете да е на годишнина на сватбата на вашите родители или на рождената дата на много скъп за вас човек? Възможно е да не успеете да сключите брак точно на същия ден - ресторантът, който желаете може да е ангажиран точно тогава; агентът или фотографът, на които държите могат да са извън града или пък тази специална дата да се пада в понеделник. Набележете си няколко варианта, значими за вас, може да изберете най-близката възможна дата, нещата понякога се нареждат сами.

Например едни от първите младоженци, с които работих, сключиха брак на 06.07.08 г. След като няколко от гореспоменатите фактори ги бяха отдалечили от първоначалния им избор, бяха притеснени, че никоя друга свободна дата няма някакъв съществен смисъл. Тази интересна комбинация от цифри, без да я търсят предварително, сама им предостави история, която да разказват с усмивка и да има значение за тях.
5.  Дайте си достатъчно време.

Всеки е чел и гледал за сватби по филмите, които са организирани бързо - за месец-два. Не е невъзможно, но трябва да бъдете наясно с цената и усилията, които стоят зад всичко това и компромисите, които трябва иначе да направите. 

Сватбата на мечтите винаги включва детайли, които трябва да бъдат създадени изцяло отначало- специална дантела за роклята, монограм с инициалите на младоженците, доставка на материал в специфичен цвят за изработка на поканите и други, но все неща, които вие не сте си представяли, че могат да отнемат месеци. Избирайки датата си се уверете, че имате достатъчно време да планирате нещата, които са истински важни за вас.

Успех!


12/25/2014 08:28 AM
Весела Коледа! Merry Christmas!
Много често през лятото клиенти питат къде ще почивам и дали ще почивам тогава. Тъй като успявам да си открадна свободни дни едва през зимата, се надявам и вие да оползотворявате добре дните по време на празниците. Аз прекарвам времето си предимно в усъвършенстване на хобито си, а именно да снимам. Всички снимки в страницата на Виолет са изцяло мое дело и се надявам и през 2015 година да стават все по-добри, за да радват очите на посетителите на сайта. Разбира се подготвям и нови идеи, но както писах в тази статия, това е малко по-дълъг процес, затова не бързам да издавам нищо :) !


Между работата, замаскирана като почивка, нека не забравяме вниманието, което близките ни заслужават. Те са най-ценното от всички подаръци, които можем иначе да си купим! 

Прекрасна Коледа и до скоро!
 11/19/2014 09:39 PM
Есенна сватба / Fall Wedding
Обичам есента. Затова намирам за съвсем нормално задача свързана с нея да издава пристрастието ми. Този път не се наложи да чакам дълго вдъхновението, то дойде само. Толкова силно, че дори извадих позабравените с години четки. И изцапах ръцете си отново с боя- припомних си действие, което също обожавам.

За тази есенна сватба в мои ръце бяха поверени хартиените елементи по масите.
Цветове: злато, червено и праскова.

Картички с имената на гостите с форма на листо. Цветен печат на името и ръчно добавена златиста текстура по ръбовете на всеки елемент за по-реалистичен изглед. Всяка картичка се получи различна, както са различни листата в природата.


Картончета с имена на цветя за масите- златна основа, панделки в злато и праскова, сухи естествени цветя и декоративни шипки за завършек.


 

 
Сватбено меню с опростена украса от картон в старо злато и обединяващ есенен елемент на корицата. Тристепенно меню, отпечатано в златисто върху перлена хартия.

04/02/2014 09:27 AM
Добре дошъл в джунглата / Welcome to the Jungle
Как по-точно да опиша света на един малък, новопоявил се човек, освен като "джунгла"?! Екзотичен, цветен и толкова различен. Затова ето какво се получи в моята интерпретация на представянето на бебе Петър, роден на голямата дата 3 март.


Любопитен към новите неща, които го очакват.
Малкият герой


Точките бяха идеални за жирафската тема.

Свързващият елемент на темата отпечатан вътре, заедно с анонса.
Подаръчетата. Тюлът помогна за структура на кокосови орехи.


03/05/2013 09:15 AM
За творчеството: Как се създават сватбените покани?
Питали ли сте се как се създават сватбените покани?

Стъпките са приблизително едни и същи във всяка сфера на дизайна. За това няма съвсем точна рецепта, когато е намесено творчество и въображение.

И все пак как се започва? Най-често от някакво вдъхновение дошло спонтанно- виждайки предмет, прочитайки интересна статия, пътувайки, в разговор, на фона на музика. Нахвърлят се скици, които събрани накуп се преглеждат критично преди да се разработят.
Стартира се и по зададена тема от клиент. Детайлът и идеята са само базата, около която се изгражда всичко. За цялостна концепция и дълбок смисъл на внушение се започва със сериозно проучване за характерни елементи- рисунки, графики, пишат се записки, напасват се цветове и материали.

(покана "Казанова" преди реализацията й- http://www.violet-bg.com/BG/invitations/kazanova/pokana-kazanova-zlato.html )

Процесът наистина е дълъг ако трябва да бъде прецизен. Понякога отнема месеци. Не може да бъде фиксиран във време, но за съжаление се налага, обикновено се гонят срокове. Затова често денонощието не е достатъчно.


След като на лист хартия или чрез друго изразно средство идеята е почти финализирана, се пристъпва към реална изработка на първи проект. В него става ясно дали красивата рисунка всъщност е осъществима. Понякога се създава чертеж и задължително- шаблони. Правят се корекции, така че на пръв поглед невъзможните неща да станат възможни. Стига се до измайсторяване на втори проект с надеждата той да бъде Съвършения.

сватбена покана с восъчен печат
Добавете надпис


Настъпва времето, в което идеалистичната до този момент хрумка получава своята цена. Прави се сериозно търсене сред доставчици на материали- дълга доставка, но ниска цена; по-висока цена, компенсирана с по- високо качество; поддържане на сигурни количества, разнообразие в цветове... изборът е труден. Изчислява се вместимост на шаблоните върху материалите, определя се сложността на изработка спрямо времето, което всеки детайл отнема за създаването си, добавя се стойност на допълнителни консумативи и разходи по доставката на всеки използван елемент. Не на последно място по важност- прави се оценка на оригиналност и авторство на крайния продукт.


Понякога се оказва, че цената на завършената покана я прави реално непродаваема в очакваните мащаби. Следва преработка- махат се детайли, заменят се материали, променят се стойности. Това е решаващия момент, в който продуктът се представя пред публика или остава в изчакване на "творческата етажерка".
Дали дизайнът е успешен става ясно след поръчката на поканата и реакцията на получателите й. Моментът е наистина неповторимо вълнуващ!

02/13/2013 01:59 PM
Любовта мирише на кафе / Love Smells Like Coffee

Не пия кафе, не харесвам вкуса му. Но обожавам неговия мирис, особено в събота. Когато знаеш, че е сутрин, но можеш да откраднеш още някакви минути в сладка дрямка. Сгушваш се в уюта на завивките и се потапяш в уханието.


Любовта минава през... обонянието. Сетиво, което сякаш остава на заден план около 14 февруари. Но аз го визуализирах, или по-точно ще го подтикна да се появява и в делничните дни. Измислих му и форма- добре познатото сърце. Ще изпадна в сантимент в предстоящия ден и няма да търся някакви дълбоки внушения и абстрактни линии. Не, че не мога, но не разполагам с много време. Днес е мрачно и светлината скоро съвсем ще бъде оскъдна. Това показва колко бърз проект е, моята валентинка, спретната в последния момент.


На лист картон очертавам кръг. Най-лесен начин да го направя с подръчни средства е като очертая гърлото на чаша. Няма нужда да бъде перфектен по краищата.

За да направя същинската фигура (приблизително) в центъра, изпозлвам перфоратор с дълго рамо. Това означава, че мога да продупчва по-навътре за разлика от повечето, които перфорират близо до краищата. Аз разполагах с такъв, но има начин да се изреже сърце и без перфоратор. Кръгчето картон се сгъва на две, рисува се половин силует на сърце и се изрязва с ножица.

Идва моментът, в който трябва да се направи същинската "рисунка" с кафе. За основа използвам прясно мляко. Важното в случая е, че млякото трябва да има макар и лека пяна на повърхността си, която се получава от затоплянето му. В противен случай кафето ще потъне.


Действам внимателно и с пръсти, но бързо, защото пАрата от топлото мляко огъва картончето.


Тадаааа!

Успях съвсем навреме, дори създадох и по-сложна форма, която първо принтирах, а след това изрязах ръчно с нож: